fot. Basia Wawrzyniak
Pide na słodko brzmi dość... dziwnie. Jedliście? Ja ani nigdzie nie jadłam, ani nigdzie nie widziałam słodkiej pide. Dlatego też, kiedy znalazłam ten przepis, postanowiłam go wypróbować i wyszedł fajnie, ciekawie, inaczej. W końcu to pide. Na słodko.
6 ok 40-50cm pide
I. 1 opakowanie suchych drożdży
2 szklanki ciepłego mleka (0.5l)
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
mąka (ok. 1.2kg)
II. 0.5kg lor peyniri (zmieszałam pół na pół twaróg półtłusty z ricottą)
2 łyżki masła
1 szklanka cukru
1. Do miski wlać wodę i mleko, dodać resztę składników z grupy I., oprócz mąki, wymieszać czubkami palców.
2. Do mieszanki dodawać stopniowo mąkę i ugniatać do uzyskania gładkiego, nie klejącego się do rąk ciasta. Na dno miski nasypać trochę mąki, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
3. W tym czasie rozgnieść ze sobą sery (jeśli używamy "polskiej" mieszanki).
4. Wypoczęte ciasto podzielić na 6 równych części, uformować z nich kulki, z których następnie pojedynczo wałkować długi (długość dostępnej blachy), szeroki na około 15-20 cm owal.
5. Na rozwałkowanym cieście rozłożyć część sera, zostawiając dookoła ok 3-4cm wolnego, po czym ciasto nie obłożone serem zawinąć do środka i uformować "łódkę". Tak samo postępować z resztą ciasta. Brzegi ciasta posmarować stopionym masłem.
6. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto nie rośnie mocno, więc można położyć je blisko siebie).
7. Piec 15 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku. Po tym czasie ponownie posmarować brzegi masłem, ser posypać obficie cukrem i ponownie włożyć do piekarnika, piec do czasu roztopienia cukru.
AFİYET OLSUN!
ad. Eksperymentując, wymieszałam z serem dżem. Tez wyszło dobre, jednak po pierwszym pieczeniu posypałam cukrem w dużo mniejszej ilości.
Pide na słodko brzmi dość... dziwnie. Jedliście? Ja ani nigdzie nie jadłam, ani nigdzie nie widziałam słodkiej pide. Dlatego też, kiedy znalazłam ten przepis, postanowiłam go wypróbować i wyszedł fajnie, ciekawie, inaczej. W końcu to pide. Na słodko.
6 ok 40-50cm pide
I. 1 opakowanie suchych drożdży
2 szklanki ciepłego mleka (0.5l)
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
mąka (ok. 1.2kg)
II. 0.5kg lor peyniri (zmieszałam pół na pół twaróg półtłusty z ricottą)
2 łyżki masła
1 szklanka cukru
1. Do miski wlać wodę i mleko, dodać resztę składników z grupy I., oprócz mąki, wymieszać czubkami palców.
2. Do mieszanki dodawać stopniowo mąkę i ugniatać do uzyskania gładkiego, nie klejącego się do rąk ciasta. Na dno miski nasypać trochę mąki, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
3. W tym czasie rozgnieść ze sobą sery (jeśli używamy "polskiej" mieszanki).
4. Wypoczęte ciasto podzielić na 6 równych części, uformować z nich kulki, z których następnie pojedynczo wałkować długi (długość dostępnej blachy), szeroki na około 15-20 cm owal.
5. Na rozwałkowanym cieście rozłożyć część sera, zostawiając dookoła ok 3-4cm wolnego, po czym ciasto nie obłożone serem zawinąć do środka i uformować "łódkę". Tak samo postępować z resztą ciasta. Brzegi ciasta posmarować stopionym masłem.
6. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto nie rośnie mocno, więc można położyć je blisko siebie).
7. Piec 15 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku. Po tym czasie ponownie posmarować brzegi masłem, ser posypać obficie cukrem i ponownie włożyć do piekarnika, piec do czasu roztopienia cukru.
AFİYET OLSUN!
ad. Eksperymentując, wymieszałam z serem dżem. Tez wyszło dobre, jednak po pierwszym pieczeniu posypałam cukrem w dużo mniejszej ilości.
Pide na słodko jest mega! Bardzo proste danie a jakie smaczne! Już nie mogę się doczekać kiedy ją znów zjem ; D
OdpowiedzUsuńmożesz sobie zamówić :P ;)
UsuńWitaj:) Z ciekawością będę tu zaglądać. To zupełnie obca kuchnia dla mnie i dlatego jestem bardzo jej ciekawa:)
OdpowiedzUsuńserdecznie zapraszam :) staram się zamieszczać przepisy na tradycyjne i nowoczesne potrawy tureckie, a w przyszłości na pewno też pojawią się dania środkowoazjatyckie jak i tureckich mniejszości :) powinno być ciekawie ;)
Usuń