Już kiedyś wspominałam, że Turcy są mistrzami robienia czegoś z niczego, więc przed Wami kolejny przepis. W sumie to przepisik, bo jest banalnie łatwy i potrzebujemy do niego zaledwie kilka składników. Co prawda nie sądzę, aby była to surówka, którą każdy polubi, bo choćby w mojej najbliższej rodzinie znajdę osoby, które kręcą nosem na pietruszkę, a co dopiero w takiej ilości! Ale pietruszka jest zdrowa ;) ja osobiście dodaję ją do wszystkiego, do czego uważam, że pasuje (koktajl bananowo-truskawkowy z pietruszką mmm..). Poza tym Turcy albo są świadomi właściwości pietruszki, albo to już ich wrodzona mądrość, nie wiem; w każdym razie, z tego, co można zaobserwować, natkę pietruszki jak i każdą inną zieleninę, najczęściej polaną po prostu świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, pochłaniają tonami. I za to ich lubię. I zieleninę też :)
natka pietruszki
cebula
pul biber/papryka w płatkach
olej
sok z cytryny
(w tym przepisie nie podaję ilości produktów, bo każdy lubi inaczej, a jakkolwiek byście nie zrobili, i tak wyjdzie dobre :))
1. Pietruszkę umyć pod bieżącą wodą o osuszyć; oderwać listki z łodyg.
2. Obraną cebulę pokroić w cienkie piórka (delikatniejszy smak!), dodać do pietruszki.
3. Surówkę polać odrobiną oliwy i świeżego soku z cytryny, posypać papryką w płatkach.
AFİYET OLSUN!
Dla mnie to śmierć ;D Świeża pietruszka nawet jako drobny dodatek wywołuje u mnie mdłości. Ale wygląda pięknie ta sałateczka <3 !
OdpowiedzUsuńDla mnie to śmierć ;D Świeża pietruszka nawet jako drobny dodatek wywołuje u mnie mdłości. Ale wygląda pięknie ta sałateczka <3 !
OdpowiedzUsuńJa tam nie lubie rumianku, chociaz kwiatek ladny :P
OdpowiedzUsuń