2014/05/23

KOL BÖREĞİ wersja 1


Börek! Börek! Kolejny na blogu i znowu jestem zadowolona. Wyszedł pyszny. Fajna opcja na piknik lub wyjazd, zamiast kanapki. Prawda jest taka, że na ciasto do przyrządzenia börka są setki przepisów, można nadawać im najróżniejsze kształty, przyrządzać nadzienie z czegokolwiek, co mamy pod ręką i się do tego nadaje. Dlatego dla wielbicieli tego specjału, podaję kolejny przepis, na pewno będzie smakować.


24 sztuki

1kg mąki
2 szkl. ciepłej wody
2 łyżeczki soli

nadzienie 1:
40dkg ziemniaków
2 średnie cebule

nadzienie 2:
10 dkg świeżego szpinaku
1 opakowanie (270g) fety

czarnuszka
2 łyżki jogurtu
2 żółtka
olej

1. Ziemniaki ugotować, drobno pokroić w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, dodać ziemniaki, sól, pieprz. Odstawić do wystygnięcia.
2. Wsypać mąkę do miski, dodać sól i szklankę wody. Ugniatając ciasto dodawać polowi drugą szklankę wody. Ugnieść miękkie ciasto. Odstawić na 15-20 minut.
3. Świeże liście szpinaku poszatkować, dodać drobno pokrojoną fetę, lekko polać olejem i delikatnie doprawić pieprzem.
4. Źółtka roztrzepać z jogurtem, 2 łyżkami oleju i łyżeczką soli.
5. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą z części rozwałkować na bardzo cienkie, okrągłe ciasto, co jakiś czas podsypując mąką, aby nie przyklejało się do blatu. Otrzymane ciasto posmarować delikatnie olejem i przekroić na pół.
6. Niedużą ilość nadzienia rozłożyć wzdłuż długiego brzegu obu części. Każdą część osobno zrolować i nadać kształt (okrągły, podłużny...) ułożyć na blasze. Postępować tak z wszystkimi częściami ciasta.


7. Börki posmarować dość obficie mieszaniną jogurtu, żółtek i oleju, posypać czarnuszką i pieć ok 30 minut w 190*C
Można podawać na ciepło lub na zimno. W obu wypadkach są bardzo smaczne.

AFİYET OLSUN!





Piknik majowy

2 komentarze: