0.5 l wody
1/2 cytryny
ok. 12-15 świeżych lub suszonych liści mięty
kawałek świeżego imbiru (wielkości połowy kciuka)
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka ziaren anyżu
1/2 laski cynamonu
miód
1. Skórkę cytryny wyszorować. Połówkę cytryny pokroić na 8 części (razem ze skórką). Imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki. Cynamon zgnieść
2. Do garnka wlać pól litra wody, dodać cytrynę, liście mięty, imbir, czarnuszkę, anyż i cynamon. Zagotować.
3. Po zagotowaniu wyłączyć źródło ciepła, przykryć pokrywką i pozostawić na ok. 10 minut.
4. Wlewając do szklanek, herbatkę należy lać przez sitko. Wg uznania można dodać miód.
AFİYET OLSUN!
A oto i piosenka uwielbianego przez wszystkich Turków Barışa Manço, przedstawiająca przygotowanie tego napoju :)
https://www.youtube.com/watch?v=f8TZJHuNImc
Przepyszny napój. Ciągle piję podobny:)
OdpowiedzUsuń:) pije go Pani dla "smaku" czy wartości (witaminy itd.)?
OdpowiedzUsuń