2014/04/13

YAĞLI PİDE - tłusta pide

fot. Barbara Wawrzyniak

Jak już wcześniej obiecałam, będzie więcej przepisów na pide. Ale na tym przepisie i tak nie skończę, nie da się tak. Poniższy przepis pochodzi z Trabzonu, znajdującego się w moim ulubionym regionie Morza Czarnego (Karadeniz bölgesi).

4 porcje

1/4 kostki świeżych drożdży (ok 25gram)
1 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
mąka (ok. 40 dkg)
4 łyżki masła
4 jajka


1. Do miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier, sól i drożdże, lekko wymieszać czubkami palców.
2. Dodawać mąkę i wyrabiać, aż do otrzymania miękkiego ciasta, które nie przykleja się do ręki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
3. "Wypoczęte" ciasto podzielić na 4 części, formując kulki. Delikatnie rozwałkować do wielkości odpowiadającej talerzykowi deserowemu.
4. Zostawiając ok 2cm rantu, wydzielić palcami kółko na środku placka, po czym ugnieść palcami ciasto w środku kółka.
5. Tak przygotowane placki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środek nałożyć po łyżce masła i piec ok 7 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku.
6. Po tym czasie, wyjąć pide, pędzelkiem rozprowadzić część roztopionego masła po całej pide, w zagłębienie wbić jajko, posolić i włożyć ponownie do piekarnika, piekąc do czasu, gdy jajko się zetnie.

AFİYET OLSUN!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz