2014/05/12

HAVUÇLU KABAKLI MEZE - przystawka z marchewki i cukinii


W Turcji meze podawane są do rakı ale często też lądują na śniadaniowym stole. Są bardzo różnorodne, a i w tym przypadku zdrowe. Ja często spożywam je po prostu jako pasta do chleba.

2 duże marchewki
2 średnie cukinie
400ml jogurtu (wymieszałam zwykły naturalny z greckim - pół na pół)
sól
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy

1. Warzywa obrać. Cukinię pokroić w drobne słupki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Podgrzać łyżkę oliwy na patelni, dodać cukinię i smażyć dopóki wyparuje woda. Wtedy dodać marchewkę i podsmażyć, aż oba warzywa będą miękkie.
3. W osobnej misce wymieszać jogurty, dodać sól i starty na drobnej tarce czosnek.
4. Kiedy warzywa przestygną, dodać do jogurtu, wymieszać.

ad. Można podawać od razu, jednak ja wstawiłam miskę do lodówki i na następny dzień przystawka miała lepszy smak.

AFİYET OLSUN!

2 komentarze:

  1. często to robię :) fajne jako dodatek do mięska, a czasem samo w sobie robi mi za obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja mam wrażenie, że Turcy są bliscy osiągnięcia pełni jeśli chodzi o wykorzystanie warzyw na milion sposobów ;) niedługo zamieszczę jeszcze sos/sałątkę z cebuli i jogurtu. tak po prostu, a mogę się tym zajadać ile wejdzie :) znasz?

    OdpowiedzUsuń