2014/03/23

RAMAZAN PİDESİ


Ramazan pidesi, czyli pide jedzona podczas Ramazanu. W tym roku Ramazan zaczyna się
28 czerwca, jednak uwielbiam ciasta drożdżowe, więc postanowiłam wypróbować ten przepis właśnie teraz. Świeża smakuje dobrze sama, z masłem, jak kto lubi. Dobrze zastępuje chleb.

1 opak. suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szkl. ciepłej wody
1 szkl. ciepłego mleka
60 ml oleju słonecznikowego
1 jajko
1 łyżeczka soli
mąka (ok 80 dkg)
ew. czarnuszka

1. Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i cukrem.
2. Dodać ciepłe mleko, olej, białko, sól i znowu wymieszać.
3. Powoli dodawać mąkę wyrabiając ręką, dopóki ciasto przestanie kleić się do rąk, ale nie będzie twarde. Miskę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30-45 minut.
4. Ciasto wyłożyć na największej blasze wysmarowanej tłuszczem. Odstawić na kolejne 20 minut.
5. Na środku ciasta zrobić palcami małe wgłębienia.
6. Ciasto posmarować żółtkiem, posypać czarnuszką i wstawić do nagrzanego na 190*C pieca. Piec ok 30 minut.

ad. Użyłam blachę, która była dodana do piekarnika. Duża, niestety kwadratowa (tureckie ramazan pidesi są okrągłe, ale kształt smaku nie zmienia :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz