2014/03/30

TEPSİ BÖREĞİ - börek z blachy







































fot. Basia Wawrzyniak

Uwielbiam börek. Na blogu pojawi się jeszcze wiele podobnych przepisów, gdyż sama nie mogę się opanować, kiedy tylko słyszę "börek". Przyrządzenie go może trwać długo, jeśli sami "otwieramy" yufkę. Ale jeśli mamy już gotowe ciasto, jest to dosłownie kwestia chwili. W samej Turcji börek ma status fastfooda, na każdej ulicy znajduje się mały sklepik z tymże specjałem. Skoro jest popyt, to czemu nie?


2 płaty ciasta yufka (przepis wkrótce!)
1/3 kostki masła
2 jajka
1 szkl. mleka
1 ser feta (użyłam sera z Lidla, nadał się:)
3 małe ugotowane ziemniaki
liście pietruszki (ok. 4 gałązki)
szczypta czerwonej papryki, sól, pieprz
25 dkg żółtego sera
czarnuszka

1. Masło roztopić, wlać połowę mleka, dodać jajka, wymieszać, na koniec dolać resztę mleka.
2. Blachę do ciasta wysmarować olejem. Ułożyć na dno blachy jedną warstwę ciasta yufka. Polać niezbyt obficie "sosem" mleko+masło+jajka.
3. Ułożyć kolejną warstwę ciasta (trzeba rozdzielić ciasto tak, aby wystarczyło na 5-6 warstw) i także polać sosem. Ułożyć kolejną warstwę ciasta, bez sosu.
4. Ziemniaki i ser feta zmiażdżyć widelcem, dodać pokrojoną drobno pietruszkę, przyprawy i wymieszać. Wyłożyć na przygotowane do tej pory ciasto, posypać startym żółtym serem.
5. Ułożyć kolejną warstwę ciasta, polać sosem. W zależności od tego, ile ciasta zostało, wykorzystać całe ciasto i polać pozostałym sosem.
6. Przed włożeniem blachy do piekarnika, pokroić ciasto na kwadraty. Posypać czarnuszką.
7. Piec 30-40 minut w nagrzanym do 180*C piecu.


Ot i pan sprzedający börek tzw. börekçi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz