2014/04/28

PEYNİRLİ POĞAÇA - bułeczki z białym serem


Bułeczki! Ciepłe bułeczki! Zabrałam je ze sobą na kilkudniową wycieczkę. Upiekłam w czwartek, wiarę poczęstowałam w sobotę wieczorem, a bułeczki były nadal świeżutkie. Padały pytania czy jest tam gdzieś piekarnia... więc jest to na prawdę dobry przepis. Bułeczki są idealne jako przekąska do zabrania na piknik, do szkoły czy pracy. No i plus taki, że jakby się uprzeć, można nadziać je praktycznie wszystkim, co wpadnie nam w ręce.

1.5 szkl ciepłego mleka
60 ml/4 łyżki oleju
opakowanie suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
około 0.5 kg mąki
0.5 kg białego sera (znowu, wymieszałam twaróg z ricottą)
natka pietruszki
czarnuszka
jajko

1. Wymieszać mleko z olejem, dodać drożdże, cukier, sól. Zacząć dodawać mąkę mniejszymi porcjami tak, aby wyrobić elastyczne, nie klejące się do rąk ciasto.
2. Na dno miski wysypać trochę mąki, umieścić w misce ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1-2 godzin.
3. W tym czasie posiekać drobno natkę pietruszki i wymieszać z serem.
4. Kiedy ciasto już wyrośnie, podzielić je na kulki wielkości moreli (można zrobić mniejsze lub większe). Każdą porcję rozgnieść palcami, na środek placka nałożyć trochę nadzienia i skleić placek jak pierogi, nadać mu dowolny kształt.

5. Uformowane, nadziane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypac czarnuszką.
6. Piec w lekko nagrzanym piekarniku w temp 190/200*C do uzyskania złotego koloru.


AFİYET OLSUN!

2 komentarze: