2014/04/15

ŞEKERLİ PİDE - pide na słodko

fot. Basia Wawrzyniak

Pide na słodko brzmi dość... dziwnie. Jedliście? Ja ani nigdzie nie jadłam, ani nigdzie nie widziałam słodkiej pide. Dlatego też, kiedy znalazłam ten przepis, postanowiłam go wypróbować i wyszedł fajnie, ciekawie, inaczej. W końcu to pide. Na słodko.

6 ok 40-50cm pide

I. 1 opakowanie suchych drożdży
2 szklanki ciepłego mleka (0.5l)
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
mąka (ok. 1.2kg)

II. 0.5kg lor peyniri (zmieszałam pół na pół twaróg półtłusty z ricottą)
2 łyżki masła
1 szklanka cukru

1. Do miski wlać wodę i mleko, dodać resztę składników z grupy I., oprócz mąki, wymieszać czubkami palców.
2. Do mieszanki dodawać stopniowo mąkę i ugniatać do uzyskania gładkiego, nie klejącego się do rąk ciasta. Na dno miski nasypać trochę mąki, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
3. W tym czasie rozgnieść ze sobą sery (jeśli używamy "polskiej" mieszanki).
4. Wypoczęte ciasto podzielić na 6 równych części, uformować z nich kulki, z których następnie pojedynczo wałkować długi (długość dostępnej blachy), szeroki na około 15-20 cm owal.
5. Na rozwałkowanym cieście rozłożyć część sera, zostawiając dookoła ok 3-4cm wolnego, po czym ciasto nie obłożone serem zawinąć do środka i uformować "łódkę". Tak samo postępować z resztą ciasta. Brzegi ciasta posmarować stopionym masłem.
6. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto nie rośnie mocno, więc można położyć je blisko siebie).
7. Piec 15 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku. Po tym czasie ponownie posmarować brzegi masłem, ser posypać obficie cukrem i ponownie włożyć do piekarnika, piec do czasu roztopienia cukru.

AFİYET OLSUN!

ad. Eksperymentując, wymieszałam z serem dżem. Tez wyszło dobre, jednak po pierwszym pieczeniu posypałam cukrem w dużo mniejszej ilości.


4 komentarze:

  1. Pide na słodko jest mega! Bardzo proste danie a jakie smaczne! Już nie mogę się doczekać kiedy ją znów zjem ; D

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj:) Z ciekawością będę tu zaglądać. To zupełnie obca kuchnia dla mnie i dlatego jestem bardzo jej ciekawa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serdecznie zapraszam :) staram się zamieszczać przepisy na tradycyjne i nowoczesne potrawy tureckie, a w przyszłości na pewno też pojawią się dania środkowoazjatyckie jak i tureckich mniejszości :) powinno być ciekawie ;)

      Usuń