2014/10/06

Kızartmalar - Smażone warzywa

PATATES KIZARTMASI


Dzisiaj po krótce. Tureckie śniadanie rzadko może obyć się bez smażonych warzyw, którymi najczęściej są ziemniaki, papryka, cukinia, bakłażan. Niestety mi się nie udało znaleźć w naszych sklepach papryki, którą jedzą Turcy. Jest to papryka Charliston (yeşil çarliston biberi), chuda, długa, o jasnozielonej barwie, chrupiąca, o nieco innej fakturze niż papryka, którą my jemy. Jest ostra i łagodna; dla mnie ostra jest za ostra, ale łagodną uwielbiam. Dobrze smakuje choćby z odrobiną soli i pieczywem, ale Turcy używają jej w wielu potrawach.
Poza tym, papryka Charliston jest bogata w witaminy C, A, P, K, E, B1, B2 i beta karoten. Witaminy A, C i E zawierają antyoksydanty, które przeciwdziałają starzeniu się skóry, pomagają w oczyszczaniu się organizmu oraz chronią przed infekcjami; witaminy A i C wspomagają utrzymanie oczu w zdrowiu. Witamina K zapewnia krzepliwość krwi. Ta papryka zawiera także białko, które chroni przed zaparciami.

Mimo że nie mam papryki Charliston, na śniadanie postanowiłam usmażyć ziemniaki i zwykłą zieloną paprykę. Kızartma często polewana jest jogurtem wymieszanym z czosnkiem i solą. Ja jednak obok warzyw zaserwowałam wiejski serek, także z ząbkiem czosnku.

ziemiaki
olej
sól
serek wiejski/jogurt

1. Obrane, wysuszone ręcznikiem papierowym ziemniaki pokroić w słupki
2. Ziemniaki wrzucić na dobrze rozgrzany olej. Smażyć do uzyskania złotego koloru.
3. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z jogurtem lub serkiem wiejskim wymieszanym z ząbkiem czosnku i solą.

BİBER KIZARTMASI

A oto i wspominana biber kızartması czyli smażona papryka. Widzieliście gdzieś taką paprykę? Jeśli tak, proszę o namiary. Tym razem jednak, zamiast jogurtu jest sos pomidorowy.

papryka
pomidory
czosnek

1. Umytą paprykę wrzucić na dobrze rozgrzany olej, smażyć do momentu, aż zacznie lekko czernieć.
2. Pomidory zetrzeć na tarce (nie trzeba obierać, bo skórka zostaje po starciu środka pomidora :)), wrzucić na patelnię, dodać starty czosnek. Smażyć (bez tłuszczu) do momentu odparowania wody, tzn.aż sos lekko zgęstnieje.
3. Usmażoną paprykę odsączyć na ręczniku papierowym, ułożyć na talerzu i polać sosem. Mniam!

KABAK KIZARTMASI

Teraz przyszła kolej na smażoną cukinię. Sęk w tym, że cukinię udało mi się przygotować w nieco inny sposób, bo ją upiekłam. Zdrowiej, ale trzeba temu poświęcić trochę więcej czasu.

cukinia
oliwa
jogurt
czosnek

1. Umyta cukinię obrać, pozostawiając pojedyncze paski skórki (ładniej wygląda).
2. Pokroić w 1 centymetrowe plastry i ułożyć na lekko posmarowanej oliwą blasze. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą.
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180/200*C. Piec do momentu uzyskania złotawo-brązowej barwy.
4. Przełożyć na talerz i polać jogurtem z czosnkiem.

PS. Wiem, że smażone ziemniaki przywodzą na myśl frytki, ale nie sądzę, żeby ktoś jadł frytki z jogurtem ;)

AFİYET OLSUN!



3 komentarze:

  1. Kupowałam tą paprykę w Carrefour na wagę. Jak ją zobaczyłam to zwariowałam. Wzięłam wielką siatę i mam do dziś zamrożone na zapas. Niestety...w ciągu 2 lat pojawiła się dwa razy. Była pod nazwą pepperoni, ale jak dla mnie pepperoni to zupełnie co innego. Ta była jak ta nasza w Turcji <3 !! Jeszcze w Piotrze i Pawle bywała, ale też okazyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham te smażone śniadanka:) Są dość tuczące, ale raz na tydzień nie zaszkodzi ;) To przeważnie moje weekendowe śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, raz na jakiś czas można :) też uwielbiam smażone warzywa z jogurtem *.*

      Usuń