2014/03/15

Havuç mücveri i patatesli pide



Gość w dom to trzeba się pokazać. Dlatego też pierwszy post jest podwójny.
Te małe czerwone to havuç mücveri, marchewkowe ciasteczka na słono. Zaraz obok nich mamy patatesli pide czyli pide z ziemniakami.






HAVUÇ MÜCVERİ

5 sporej wielkości marchewek
cebula
pęczek pietruszki
2 jajka
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
0,5 szkl. oleju do smażenia

1. Marchewkę obrać, umyć i surową zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić, pietruszkę opłukać, wysuszyć i także drobno posiekać. (nie polecam używania blendera, bo nie chodzi nam o papkę)
2. Do warzyw dodać sól, pieprz, jajka, mąkę, proszek do pieczenia.
3. Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy olej tak, aby warstwa sięgała ok 1.5cm. Na olej nakładamy małe porcje łyżeczką i lekko rozpłaszczamy. Kiedy górna warstwa będzie wyglądać na "suchą", przewracamy ciasteczka i smażymy dalej, aż się zarumieni.
4. Ciasteczka wyjmujemy z oleju i osączamy na ręczniku papierowym. Serwujemy!

ad. świeże ciasteczka są przyjemnie chrupiące, na następny dzień robią się miękkie ale równie dobre
ad.2. ciasteczka można podać także z dipem. ja podałam bez niczego i i tak zrobiły furrorę.



PATATESLİ PİDE 12 szt.

ciasto: opakowanie suchych drożdży (7g)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1,5 szkl. ciepłej wody
ok 80dkg mąki

nadzienie: 60dkg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
50dkg białego sera (wzięłam pół na pół fety i twarogu)
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka pul biber/ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
szczytpa soli

1. Do ciepłej wody dodać cukier i sól. Drożdże wymieszać z odrobiną mąki, dodać do mieszanki i wymieszać.
2. Ugniatając ręką ciasto, dodawać po trochu mąki, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na ok 30-45 minut w ciepłe miejsce.
3. Ugotowane, obrane ziemniaki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać masło i przyprawy, wymieszać
4. Ciasto podzielić na 12 części, formując kulki.
5. Każdą kulkę, podsypując mąką, rozwałkować na długość tak, aby ciasto przybrało kształt owalu.
6. Rozłożyć farsz na całym placku zostawiając ok 1.5cm dookoła farszu. Ciasto z brzegu zawinąć na farsz formując "łódeczkę".
7. Pide ułozyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować obficie roztopionym masłem i piec w temp. 190*C do zrumienienia ciasta (ok.20 minut).
8. Serwować ciepłe. Afiyet olsun!

ad. wyśmienicie smakuje z ayranem! (przepis wkrótce)


4 komentarze:

  1. Pide to moje ulubione danie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno pojawią się jeszcze przepisy na inne pide, więc zaglądaj tu co jakiś czas ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja chcę być Twoim królikiem!!!!

    OdpowiedzUsuń